Image module

RENOVA SP ÁGUA VERMELHA 2 – BASIC URBAN AND LANDSCAPE PROJECT
São Paulo-SP, BR, 2011-2018

An area of approximately 4.000.000 m² in the east side of São Paulo city, at the sub-basins of the Água Vermelha and Lageado streams. Its occupation by precarious settlements began in 1980’s decade. Currently, the perimeter is composed by 23 settlements: 10 favelas with 5.444 houses, and 9 allotments with 10.853 houses and 4 urban cores with 676 houses.
The project aims to define transformation parameters to the area of the informal to the formal city. Since the community perceived the river as an inhospitable, dirty and unpleasant place, the informal city began to grow on the top of it or turning its back to it. Therefore, the goal is to bring the river closer to the people. It is intended to reveal the abundance of having a river close to home and what it represents, stimulating the interpretation of the dynamics that occur and also the participation of the community in environmental preservation initiatives.
The project uses the strategy of creating a linear park, enhancing the green corridors and the relation between this ecosystem and the existing urban fabric. The multiplicity of given services in the community consolidates these civic, living and cultural exchange axes, at the same time it allows the people to recognize the delicate environmental system that surround it.
The landscape has an essential hole in these “surgical operations”, as a pacification instrument of the urban fabric, creating connectivity and providing the environmental quality to a part of the city that has a lack of identity.
Through a detailed study of the fluvial systems, there will be technical operations to prevent people from the floodings.
Part of the community will be relocated to a terrain next to the Tietê river, inserted in a low density zone. The site is filled with soil originally from excavations of the surroundings for the construction of a contention dam that will also work as a tool to activate the presence of native fauna and flora. Under the new housing buildings, this earthwork was a feature used for the construction of the underground parking without the necessity of digging the original site.

Awards
1st PRIZE COMPETITION

Client
City Hall of São Paulo / Housing Department

Area / Budget
400 ha / R$ 4.261.301

Associates
LIBESKIND+LLOVET Arquitetos
Jansana, de La Villa, de Paauw Arquitectes

Consultants
BAC ENGENHARIA / EGI

Team
Authors: Claudio Libeskind, Sandra Llovet, Robert de Paauw, Imma Jansana, Conchita de la Villa, Toni Abelló e Carlota Socias. Team: Adriano Soares, Marina Rosa, Natália Leardini, Ariane D’Andrea, Vinicius Libardoni, Bruna Bimeghini, Luana Pereira, Beatriz Vanzolin Moretti, Gabriel Faria de Paula, Gabriela Barbosa Amorim, Guilherme Filocomo, Márcia Endrighi, Camille Bianchi.