Image module

PARC LITORAL EL PRAT DE LLOBREGAT
El Prat de Llobregat, 2018

La compatibilitat entre l’objectiu fonamental de preservació dels valors naturals de corredor biològic i l’aprofitament en els aspectes lúdics i educatius per part de la població, s’ha reflectit en un esquema d’accessibilitat i graus de freqüentació de les diverses zones. Les propostes d’adequació paisatgística de l’espai han de constituir un esforç per frenar els processos de degradació i antropització als quals s’ha vist sotmès el territori i garantir la supervivència dels ecosistemes que el formen, tot potenciant aquells que li correspondrien per la seva situació geogràfica i per la seva pertinença a l’entorn litoral. Arribant des de la nova carretera d’accés a la platja del Prat, que voreja l’Aeroport, una vegada passat el túnel de la 3 pista, anem a la dreta cap a la colònia d’aviació. Seguint per l’esquerra a la rotonda, i ja en direcció perpendicular al mar, una seqüència de cintes de paviment d’usos diferenciats per a vianants, bicicletes i trànsit rodat ens porten a la platja. Aviat trobem l’edifici del Centre d’Informació, davant del qual hi ha l’entrada principal a la pineda de Can Camins, i a les seves esquenes la nova llacuna de La Illa. A continuació es troba una àmplia zona d’aparcaments que dóna servei a l’àrea d’equipaments de restauració situats al front de platja. Davant la línia d’equipaments de restauració, entre aquests i la platja, es desenvolupa el passeig marítim d’ús exclusivament per als vianants, l’espai d’ús més intensiu. Passeig format per dos recorreguts, un entre el sistema dunar de paviment dur i un altre de situat just sobre l’escullera de protecció de la platja de fusta. A partir d’aquest punt el passeig marítim, urbanitzat recentment, se situa a la zona de domini públic, ja que l’espai natural de la pineda de Can Camins ocupa tot l’ample del corredor litoral. Una vegada superat l’espai que ocupa la pineda de can Camins, ens trobem a les antigues instal•lacions del Golf del Prat. Aquí el recinte de les piscines es destina a les noves instal•lacions del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM); l’edifici de la Casa Club es converteix en centre de convencions, restaurants i centre de recepció del Pitch and Putt; l’aparcament del golf es manté com a tal; i el recinte de joc de l’antic golf es reparteix entre una zona del Pitch and Putt públic i reglamentari, situat als dos carrers més al nord de l’antic golf, i els carrers més pròxims al mar amb els voltants de la llacuna de la Roberta, que es transformen en un parc públic.

Premios
PREMIO FAD DE CIUDAD I PAISAJE 2019

Client
Ayuntamiento del Prat de Llobregat
Àrea Metropolitana de Barcelona AENA
Oficina executiva del PIB

Constructor
UTE Protección Ambiental UTE
Cabeceras Alicante Hercal

Superfície / Pressupost
9,00 Ha / 50.000.000 €

Associats
Taller d’Enginyeria Ambiental, SL
Jansana, de la Villa, de Paauw Arquitectes

Equip
Imma Jansana,arquitecta; Conchita de la Villa,arquitecta; Robert de Paauw, arquitecte; Carlota Socias, arquitecta; Elisabetta Canepa, arquitecta; Toni Abello, arquitecte; Barbara Hellin, arquitecta; Fernando Benedicto, arquitecte tècnic; Paco Cabrera, biòleg; Gisela Loran, bióloga; Ester Ferrer, bióloga; Àrea d’Urbanisme, Medi Ambient, Mobilitat i Transport de l’Ajuntament del Prat de Llobregat; Fernando Domínguez, arquitecte director de serveis; Nuria de Torres, arquitecta; Yolanda Arnau, enginyera agrônoma; Pau Esteban, biòleg

Fotografies
Lourdes Jansana